Délices de France: Ratatouille

Préparation : 25 minutes
Cuisson : 30 minutes

Ingrédients (pour 4 personnes) :
– 2 aubergines
– 2 courgettes
– 2 poivrons (rouge et vert)
– 3-4 tomates
– 1 bel oignon ou 4 petits oignons frais
– 10 olives noires dénoyautées
– 3 gousses d’ail
– thym
– sel, poivre
– 6 cuillères à soupe d’huile d’olive

Préparation :

Lavez les légumes, couper les aubergines et les courgettes en tranches un peu épaisses (1 cm environ) dans le sens de la longueur, sans les éplucher. Détaillez ces tranches en bâtonnet de la même épaisseur (1 cm), coupez ensuite ces bâtonnets en petits cubes de légumes.

Videz les poivrons de leurs graines.
Taillez-les en lamelles puis en morceaux (1 cm) pour vous retrouver avec des morceaux de forme à peu près identiques à ceux des courgettes et aubergines.
Procédez de la même manière pour les tomates.

Au final, vous vous retrouvez avec pleine de petits cubes de légumes.

Tranchez finement l’ail et les olives noires.
Détaillez en petits morceaux l’oignon (ou les oignons frais avec le vert), puis mettez de l’huile d’olive dans une sauteuse et faites revenir tous les légumes à feu moyen.

Salez, poivrez, ajoutez le thym et faites mijoter à feu doux, couvert, pendant 20 minutes en surveillant que cela n’accroche pas.

Servez chaud, accompagné tout simplement d’œufs au plat.

Bon appétit!

Ratatouille (dél-francia lecsó)

Előkészítési idő: 25 perc
Főzés: 30 perc

Hozzávalók (4 személyre):
– 2 padlizsán
– 2 cukkini
– 2 paprika (1 piros, 1 zöld)
– 3-4 paradicsom
– 1 szép fej hagyma (vagy 4 kisebb újhagyma)
– 10 kimagozott fekete olajbogyó
– 3 gerezd fokhagyma
– kakukkfű
– só, bors
– 6 evőkanál olívaolaj
A zöldségeket megmossuk, a padlizsánt és a cukkinit hosszában 1 cm vastag szeletekre vágjuk (nem hámozzuk meg). A szeleteket tovább vágjuk 1 cm-es “gyufaszálakra”, majd még tovább kis kockákra.
A paprikák magját kivágjuk, 1 cm-es karikákra , majd darabokra vágjuk, hogy nagyjából akkorák legyenek, mint a padlizsán és cukkini-darabok. A paradicsomokat is hasonló méretűre szeleteljük.
Apróra vágjuk a fokhagymát és az olajbogyót is. Apróra szeljük a hagymát (az újhagymát a zöld szárával együtt), majd olajat teszünk egy serpenyőbe, és közepes lángon megpirítjuk az összes zöldséget. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakkukfüvet, és lassú tűzön főzögetjük fedő alatt 20 percig, ügyelve, hogy le ne égjen.
Melegen tálaljuk, tükörtojással.

Jó étvágyat!

Szeretnél értesülni az új bejegyzésekről? Iratkozz fel most a blogértesítő hírlevélre az ajándék nyelvleckékért!

2 Responses to Délices de France: Ratatouille

  1. Tibor Ujvarosi szerint:

    Jo forditas , de nem artana hanganyaggal “tuzdelni”! A franciaban inkabb a kiejtes a problema. (na jo , a nyelvtani ragozasokat leszamitva 🙂 ) En amikor elkezdtem tanulni , mar regota szinte nyelvtani pontossaggal tudtam irni , es persze olvasni is , de beszelni szinte egyaltalan.

  2. Rita szerint:

    Kedves Tibor!
    A hallásértés-kiejtés gyakorlásához figyelmedbe ajánlom Hallásértési tananyagunkat, amely egyúttal a szókincset és a nyelvhelyességet is fejleszti: http://www.nyelvikorrep.hu/hallasertesgyakorlo/ . A Francia Klub leckéi között is találsz olyanokat, amelyek segítenek a francia kiejtés elsajátításában: http://www.nyelvikorrep.hu/francia-klub/.
    Bonne chance! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kötelezően kitöltendő mező!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Ezen oldal böngészésével elfogadod a cookie-k használatát. Több infó

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárom